Ce e Cluedo și de ce mă obsedează?

Ce e Cluedo și de ce mă obsedează?

În ultima vreme m-am tot lovit pe la baruri și terase de boardgames. Întotdeauna am avut impresia că jocurile astea sunt pentru oameni mult prea inteligenți față de mine și am zis că nu are rost să mă chinui să învăț. Știam să joc Monopoly de mic, acum un an am descoperit Catan și mi-am luat rage grav pe el pentru o lună, l-am luat și pe laptop și jucam singur cu calculatorul de nebun, am mai jucat unul numit războiul sexelor pe la Nexus la Cișmigiu dar nimic sexual acolo și… m-a lovit Cluedo!

L-am descoperit la radio când am primit niște jocuri de genul ăsta. Fiind fan mistery/crime pentru că autoarea mea preferată e Agatha Christie (Crima din Orient Express, Moarte pe Nil, Ucigașul ABC), am înțeles din primele 15 secunde în care am aflat despre ce e vorba în jocul ăsta că o să îl bag în top și deja mă gândeam cum să racolez oameni să îl jucăm non stop.

Ei bine… a venit momentul să îți și spun puțin cum se joace Cluedo și de ce e atât de tare. În primul rând tabla de joc este o casă, da, o casă cu dormitor, garaj, grădina, sala de jocuri și etc.  Sunt 6 personaje, iar al 7-lea este întotdeauna același, cel uciș. Indiferent că jucați 2,4,5 scopul e același… trebuie să aflați în ce camera, cu ce obiect și de către cine din ăștia 6 a fost ucis săracul personaj. Se adună cartonașele cu *obiecte (cuțit, pistol, funie…) *camere (salon, baie, bucătărie…) și cartonașele cu cele 6 personaje (Scarlett, Mustard, Plum…) și se extrag 3 fără ca nimeni să le vadă. Adică o cameră, un personaj și un obiect. Pac se bagă în plicul galben și restul se împart în mod egal la jucători, total random.

Dacă ai înțeles până aici ești zeu, nouă ne-a luat 30 de minute cu instrucțiunile, dar a meritat fiecare secundă.

De aici e simplu, fiecare are câteva cartonașe ba cu obiecte, camere și personaje la cel mai random mod posibil. Atunci când dai cu zarul poți să mergi în camerele respective și să îl întrebi pe cel de lângă tine dacă acolo a fost ucis omu, cu un anume obiect și de către un anumit personaj pentru că ai o listă cu toate astea și pui X-uri când mai descoperi câte un indiciu. Ah și cel de lângă tine dacă are ceva din alea e obligat să îți arate, iar apoi boom! Ai rămas cu 3 căsuțe goale și poți să zici primul cine e făptașul, care e arma folosită și camera unde a avut loc crima.

O să încerc să mai fac review-uri pentru boardgames că parcă mă atrag astea, mai ales că tipele care joacă sunt super smart & cute! #boom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *